2017-04-21

GYÓGYÍTÓ SZÍNEK

A földi élet alapja a napfény. A nap szabályozza az emberek életét az évszakok körforgásán, és a nappalok, éjszakák váltakozásán keresztül. A napból érkező fénysugár energiával rendelkezik, mely varázslatos színei által is hatással van ránk, emberekre, az állatokra és növényekre egyaránt. A szín a legegyszerűbb terápiás eszköz, a természet gyógyítója; ehetjük, ihatjuk, belélegezhetjük, viselhetjük, felidézhetjük, meditálhatunk vele. A színeknek a testre, lélekre, szellemre gyakorolt hatásával kezelni és gyógyítani lehet; kiegészítője lehet a gyógyszeres és orvosi kezelésnek. Az Atlantiszi korig visszamenőleg nyomon lehet követni a színek gyógyításra való használatát.

 

A színterápia története

 

  • Frank Alper Atlantisz kutató írt arról, hogy az atlantisziak használták a fény és a színeket a gyógyászatban. Templomok körül gyógyító szobákat építettek, melyekben a kívánt színfrekvenciával kezelték a beteget.
  • Ősi Indiában a gyógyítás során használtak ásványokat és drágaköveket, amelyeket a hét kozmikus sugár koncentrációjának tartottak.
  • Ősi Egyiptom Heliopolisz templomaiban a színek erejét a gyógyítás eszközeként használták. A gyógyító a színeket füvekből és növényekből nyerte, kenőcsök és festékek formájában használta.
  • Ősi Görögországban Püthagorasz, a filozófus létrehozott egy filozófiai gyógyító központot, ahol a színeket a hangokkal együtt használták. Hippokratész alkimista volt, így színeket és mágiát is használt gyógykezelései során.
  • VII. században Avicenni Perzsiában született kiváló orvos, aki visszahozta a gyógyászatba a színeket. Az ő három fő terápiás színe a vörös, a kék, a sárga. Leírja, hogy a vörös emeli vérnyomást, a kék csökkenti, a sárga pedig enyhíti a gyulladásokat és a fájdalmat.
  • Középkorban Paracelsus orvos, aki alkímiával, asztrológiával, okkult tudományokkal foglalkozott, terápiás módszereiben a színeket fények, gyógynövények, és ásványok formájában alkalmazta.
  • XVIII. sz. az értelem kora, a tudomány lépett az intuíció helyébe. Elmúlt század során a gyógyszerek elterjedése miatt feledésbe merült a szín gyógyító erőként való használata.
  • XIX. században Jakob Lorber újraélesztette a napfénnyel való kezelés módszerét. Niels Ryberg Finsen fényterápiát alkalmazott a tuberkulózis kezelésére. Max Luscher, a Bázeli egyetem egykori pszichológiai professzora azt vallotta, hogy a színek gyógyíthatnak, de elő is idézhetnek mind fizikai, mind lelki betegséget. Luscher szerint az, hogy a páciens milyen színeket kedvel, utasít el vagy ítél semlegesnek, közvetlenül utal az egyén alapvető személyiségjegyeire. Nevéhez fűződik a Luscher féle színteszt.
  • Az irodalmi kutatásain túl ezoterikus tanokban tett jártasságáról is híres volt Goethe, akinek a színek kutatásáról, Színtan néven jelent meg könyve.
 • XX. Században, 1933-ban Dr Herry Riley Spitler orvos nevéhez fűződik a „színtonika” nevű színterápiás rendszer. A szembe jutó fény fontos szerepet játszik mind az endokrin (belső elválasztású), mind a vegetatív idegrendszer működésében. 1977-ben Jacob Libermann szerint a napból sugárzó természetes fényre szükségünk van, ha meg akarjuk őrizni egészségünket.

 

 • A huszadik század elején Rudolf Steiner is a színek vizsgálatába kezdett. Az okkultista, filozófus, tanár és vallási vezető Steiner azt tartotta, hogy a szín egy létező entitás, és hogy minden színnek speciális spirituális jelentősége van. Megjósolta, hogy a huszonegyedik század orvostudományában a színek rendkívül fontos szerepet fognak játszani.
 • Napjainkban az orvostudomány a fénykezelés több típusát is alkalmazza. Kék fényt használnak sárgaságban szenvedő koraszülött kisbabáknál. (A kék fény eltávolítja a csecsemő testéből a bilirubint, amit a fejletlen máj még nem képes kezelni.) Ultraviola fényt alkalmaznak bőrproblémák kezelésére Lézerfény használta szemészetben, bőrgyógyászatban és sebészetben már mindennapos.

 

SZÍNEK TESTI JELENTÉSE

 

VÖRÖS Az egészséges arc (piros pozsgás) és az életerő színe. Növeli az energiát, megszünteti a letargiát, álmosságot és a fáradtságot. Hatására élénkül a légzés, kitágulnak az erek, gyorsul a szívverés, erősödik a vérkeringés, mely melegség érzetet idéz elő. A vörös szín bontja szét a vastartalmú sókristályokat vassá és sóvá, ezért is hatásos vashiány és vérszegénység kezelésére. Testi szinten hozzá kapcsolódik a szexualitás (ami a gyereknemzéssel kapcsolatos), menstruációs ciklus, anyaméh, termékenység, potencia, vér, véráramlás, vérkeringés, vérképzés, sejtrendszer, mellékvese. Befolyásolja a testhőmérsékletet (láz), az energiaáramlást, a test vitalitását, erejét, a sejtépítés, az étvágy stimulálását. Hozzá tartozik minden, ami szilárd: csontok, izületek; a nem gyulladásos eredetű bőrbetegségek, ekcéma, izom, ideg vagy egyéb sorvadás gyógyítása. A természetben, mint a mozgás színe nyilvánul meg számunkra; a mozgás ereje az izmokban van, így a vörös lazítja a merev izmokat és izületeket; legfőképpen a lábakon és lábfejeken levőket, melyek a gyökér csakra alá tartoznak. A nők a menstruáció ideje alatt több vörös színnel veszik körbe magukat, ez természetes válasz a testük változó hormonegyensúlyára. Túl sok vörös szín láttán idegesebbé, feszültebbé válhatunk. Vérkeringés serkentő hatása miatt a magas vérnyomással és szív problémával rendelkezők csak mérsékelten használják ezt a színt.

 

KORALL Ez a szín jótékonyan befolyásolja a mirigyek, kiválasztó szervek, nemi szervek, bél, (elengedés – megtartás) vastagbél működését; a csontok mész tartalmát; a fogak állapotát. Jótékonyan hat pszichoszomatikus betegségekre és más megrázkódtatásokra.

 

NARANCSSÁRGA Optimizmust sugall, csökkenti a depressziót. Érzelmi és nemierő serkentő. Gyógyító hatással van az ivarszervekre (mint szexuális testrészekre); az ivarmirigyek, vékonybél, vastagbél, lép, hólyag működésére; az epehólyag bántalmakra; erősíti az immunrendszert. Hozzá tartozik minden, ami folyékony, így megtisztítja a szervezetet a váladékoktól. Általános ösztönző hatású, mozgósítja a test összes öngyógyító erejét pangások, erőtlenség, depresszió esetén. Kedvezően hat kóros fogyás, étvágytalanság, székrekedés, krónikus és heveny légcsőhurutra esetén.

 

ARANY Megnyugtatja az idegeket, a jólét érzését biztosítja. Jó hatású mindenféle emésztési problémák, anyagcserezavar, gyomor fájdalmak, ízületi gyulladások, reuma kezelésére. Keringés serkentő, testhőmérséklet növelő hatású. Enyhíti szenvedély betegségekben, klausztrofóbiában szenvedők tüneteit.

 

SÁRGA

Élénkít, nevetésre, vidámságra ösztönöz. A stressz, a feszültség és a félelem ellenszere. Testi szinten hat a vesére, emésztő rendszerre (gyomor, hasnyálmirigy, máj), kiválasztásra, vegetatív idegrendszerre; valamint általános élénkítő hatású. Bőr problémák, izületi gyulladások tüneteit enyhíti, kiegyensúlyozza az alacsony vérnyomást, elősegíti a Ca felszívódást, ezáltal kedvezően hat a csontritkulásra. Megszünteti a székrekedést (a múlthoz való ragaszkodást), mivel fokozza az anyagcsere működést, ösztönzi a méregtelenítő rendszert. (A legtöbb betegség okozója az elégtelen méregtelenítés.) Megtisztítja és erősíti a test életnedveit, a nyirokrendszert; hasznos az anorexia esetén fellépő tünetek enyhítésében. Erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása rosszullétet, hányingert okozhat.

 

OLAJZÖLD

Ételallergia vagy rossz ételek okozta mérgezések kitisztítására használható mivel serkentőleg hat az epehólyag működésére. Csillapítja a hasmenést és a görcsöket.

 

ZÖLD Mivel ez a természet színe, nyugtatja a vérkeringést, és élénkíti az idegeket. Általános gyógyító szín. Csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot, elégedettség érzést kelt az emberben, növeli a fizikai állóképességet. Megnyugtat, ellazít. Gyógyító hatással van a szív, vérkeringés, tüdő és csecsemőmirigy betegségeire. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Jól kezelhető ezzel a színnel az izületi és visszérgyulladások, a szamárköhögés, hörghurut, fekély és szembetegségek.

 

TÜRKIZ Nyugtató, feszültség oldó, regeneráló, gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő hatása van. Türkiz a szív mellék csakrájának, (ananda-khanda) a színe. Segíti a szív, keringési rendszer, légzőrendszer (tüdő, hörgök, torok), csecsemőmirigy működését. Jótékonyan hat jobb oldali váll és hát, valamint a nyak felső részeinek a panaszaira; hörghurut, asztma, szénanátha megbetegedésekre.

 

KÉK

Minden testrész e szín hatása alá tartozik, ami a kapcsolatteremtéssel összefügg. A légzéssel, hangképzéssel, hallással kapcsolatos szervek és testrészek (tüdő, hörgők, gége, torok, pajzsmirigy, mellék pajzsmirigy, fül, nyak) gyógyítója. Nyugtató, feszültség oldó, lazító, altató, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó, vérzés csillapító hatású. Jótékonyan hat ficamok, fertőzések, pajzsmirigy túltengés kezelésére; étvágycsökkentés segítésére; klimaxos zavarok és aranyeres panaszokra. Gyerekeknél sárgaság esetén alkalmazzák. Nyugtató hatással van a központi idegrendszerre. Hűtő hatású, azért égésekre, csípésekre jótékonyan hat.

 

KIRÁLYKÉK (INDIGÓKÉK)

Gyógyítja az orr, fül, homlok, szem, arcüreg, homloküreg betegségeit, idült gyulladásokat. A kisagy, agyalapi mirigy működésére kedvezően hat. Enyhíti az asztmát, ekcémát, horzsolások kezelésénél segíti az új szövetek fejlődését. Vérnyomás csökkentő és erős fájdalomcsillapító hatású. Lelki megnyugvást, ellazulást hoz létre idegi eredetű zavaroknál, lelki kimerültségnél; az álmatlanság leghatékonyabb ellenszere. Segíti a gátlások feldolgozását, csökkenti a bizonytalanság érzést. Határtalan teret biztosít arra, hogy gondolkodjunk, érezzünk, vagy egyszerűen csak legyünk.

E szín segítségével könnyebben fel tudjuk idézni álmainkat.

 

LILA

Gondolati megtisztulás és a spirituális tudatosság aktiválásában segít. Az unalom ellenszere. Testi szinten felelős a nagyagy energia ellátásáért, a tobozmirigy működéséért; egyensúlyba hozza a két agyféltekét. Fejfájást csökkentő, nyirokkeringést serkentő. Gyógyítólag hat az epilepszia, álmatlanság és szem problémák kezelésénél.

 

MAGENTA (BÍBORVÖRÖS)

Kihat az egész testre; serkenti az energiaáramlást; összeköti a két agyféltekét. Befolyásolja a hypotalamus, a hormonrendszerek és a nemi szervek működését. A hányás, epilepszia, skizofrénia, diszlexia gyógyítója. A rák kezelésének kiegészítő terápiája lehet, mivel a vörös és a lila szín is az infravörös és az ultraviola égető sugarai mellett helyezkedik el; ez ad erőt a magenta színnek a betegség leküzdésére. Segíti, hogy megszabaduljunk régi értelmi és érzelmi berögzüléseinktől, melyek gyógyulásunk, fejlődésünk útjában állnak.

 

RÓZSASZÍN

A félelem ellenszere, csillapítja az agresszivitást, megnyugvást ad, „pótolja” a szeretet hiányt. Ehhez a színhez társítják a jókedvet. Hozzá kapcsolódnak a nemi szervek, reproduktív területek, fej, hallás, hormonrendszer; ezekre a területekre hat kedvezően.

 

FEHÉR (TISZTA)

Mindenre alkalmazható, feltölti a csakrákat és védelmezi valamennyi testrészt; kiváló fertőtlenítő, sebgyógyító hatása van. Tisztító, méregtelenítő szerepe igen nagy. A fogakra, csontokra, fehér vérsejtekre van gyógyító hatással.

 

FEKETE

A sötétséget szimbolizálja, passzivitást, lemondást és kimerültséget jelent. Olyan helyzetekben kívánjuk ezt a színt, amikor csalódottak, fáradtak, csüggedtek vagyunk. (A fekete ekkor olyan, mint az anyaméh: a világ biztonságos és rejtett zuga.) E szín segítségével csökkenthetjük fájdalmainkat, állóképességre, kitartásra és szilárdságra ösztönöz bennünket.

 

BARNA

Lücher szerint a barna a sötét vörös természethez közeli árnyalata, melyben tompul a vörös szín aktív életereje. A barna biztonságot adó, megnyugtató, a természetességet szimbolizálja. Harmóniát teremt családunkban, otthonunkban, az anyagi létben, a test szükségleteiben, egészségi állapotunkban.

Testi szinten a gyomor és bélrendszerre hat jótékonyan, serkenti a test anyagcsere folyamatait. A belső nyugalom, higgadtság érzését közvetíti.

 

SZÜRKE

Semleges szín, az érzések és az életenergia hiányát fejezi ki. Inkább a betegség előrejelzésére szolgál, mint gyógyításra, mivel a beteg testi, lelki, szellemi állapotáról nyújt információkat (pl: az aurában). Jól alkalmazható viszont a zaklatott idegek megnyugtatására.

 

 

SZINEK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI:

 

– A napsugár gyógyító hatása közismert (megfelelő napszakban).

– Színfürdő (színnel átvilágított víz vagy eszenciákkal színezve).

– Színek szerinti öltözködés.

– Környezetünk, lakásunk kialakítása.

– Színes ételek és italok fogyasztása.

– A színnel meditálhatunk, valamint elvégezhetünk különböző vizualizációs és légző technikai gyakorlatot.

– Rajzolás, festés a gyermekeknél is terápiának számít. Azokat a színeket szeretjük használni, melyekre energetikailag szükségünk van.

– Speciális gépekkel történő fényterápia, pl. Bioptron lámpa.

– Speciális termékek használata, pl: Aura – Soma.

 

Egy népi gyógymód:

A parasztasszonyok kék kendővel fedték le, vagy „kékfestő” anyagba bugyolálták be a beteg fájdalmas testrészét. A sérüléssel keletkezett sebet is kékkel takarták be. Azóta ezt már tudományosan is alátámasztották, hogy a kék lámpafény elősegíti a sebek bezáródását. 10-15 perces kék lámpás kezelés után nem csak a fájdalom érzet szűnik, hanem a seb gyógyulási ideje is csökken.

 

 

 

 

Források:  

 • Lilian Verner Bonds: Gyógyító színek
 • Lilian Verner Bonds: Színgyógyászat
 • Aranyi Lászlóné: Gyógyító színek
 • Petra Godson: Színek és egészség
 • Mike Booth: Szín gyógymód
 • Vicky Wall: Aura Szóma
 • Pauline Willis: A színterápia kézikönyve