2017-04-21

TÁPLÁLÓ SZÍNEK 2

Az újság szeptemberi számában található „Tápláló színek”, című cikk kapcsán, az olvasóban felmerülhet a következő kérdés: „Ha ételeink többsége „színtelen”, akkor az, nem egészséges, nem tápláló?” Természetesen a fehér és a fekete és a közöttük találhat összes szín és árnyalata szín, és hatással van ránk.(lásd a megjegyzésben). Ezért tartottam fontosnak, hogy ebben a cikkben beszéljünk azokról a színekről is (barna, fehér, fekete), melyek ételeik nagy részében jelen vannak.

Az ember a termőföldből származó élettől függ. BARNA a föld színe, a föld jóságát képviseli, bizonyítva azzal a ténnyel is, hogy a leggyakrabban fogyasztott színek közé tartozik.

Lücher szerint a barna a sötét vörös természethez közeli árnyalata, melyben tompul a vörös szín aktív életereje. A barna biztonságot adó, megnyugtató, a természetességet szimbolizálja. Harmóniát teremt családunkban, otthonunkban, az anyagi létben, a test szükségleteiben, egészségi állapotunkban.

Testi szinten a gyomor és bélrendszerre hat jótékonyan, serkenti a test anyagcsere folyamatait. A belső nyugalom, higgadtság érzését közvetíti.

Barna színű ételeink: dió, mandula, mogyoró; gabona félék: búza, árpa, rozs, zab; barna rizs, kakaó, gomba, mazsola, datolya; sok gyógynövény és fűszer: szerecsendió, őrölt gyömbér, stb.

FEHÉR a tisztaság, nyitottság, tudatosság színe. Testi szinten mindenre alkalmazható, kiváló fertőtlenítő, sebgyógyító hatása van. Tisztító, méregtelenítő szerepük igen nagy. Fontos megemlíteni a fokhagyma és a vöröshagyma sokrétű gyógyító hatását.

Fehér ételeink: fehér retek, paszternák, zöldség, zeller, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, burgonya, rizs, tojásfehérje, tofu.

FEKETE a sötétséget szimbolizálja, passzivitást, lemondást és kimerültséget jelent. Olyan helyzetekben kívánjuk ezt a színt, amikor csalódottak, fáradtak, csüggedtek vagyunk. Segítségével csökkenthetjük fájdalmainkat, állóképességre, kitartásra és szilárdságra ösztönöz bennünket.

Ételek: édesgyökér, fekete ribizli, fekete retek, fekete szarvasgomba, fekete bors.

SZÜRKE semleges szín, az érzések hiányát fejezi ki. Mindazok az ételek, amelyekben eltűnik az életenergia, elszürkülnek, „érzéketlenné” élettelenné, (ehetetlenné?) válnak.

Megjegyzés:

Szürke: kikeverhető fehérből és feketéből; vagy bármilyen komplementer szín-párból: lila – sárga, kék – narancssárga, zöld – piros.

Fehér: minden színt tartalmaz, azokat visszatükrözi.

Fekete: minden színt befogad, elnyel.

Barna: előállítható vörös – kék, vagy vörös, fehér és fekete színek keverékéből.

 

CSOKOLÁDÉ, KÁVÉ a barna szín tükrében.

Minden színre érdemes odafigyelni, ha túlzott, mértéktelen használat, ez esetben fogyasztás lép fel. A barna színhez való erős vonzódás gyakran azt jelzi, hogy az egyén bizonytalan, alacsony az önbecsülése, fél tehetségének teljes kibontakoztatásától, a megrekedtség érzése veszi hatalmába. Hiányzik a biztonság, szilárdság, megbízhatóság és önuralom az életéből. Azért fogyasztunk túlzott mennyiséget a barna színű ételekből, mert érzelmi biztonságot, testi kényelemet, nyugalmat ad számunkra.

 

 

  • Amikor életünkben nem a saját utunkat járjuk, vagy nem kapjuk meg azt, amit szeretnék gyakran pótcselekvésekben keressük a megoldást . Ha csokoládét eszünk azt tesszük, amit akarunk, hozzájutunk ahhoz, amire szükségünk van.
  • Kövérségünk elnyomja önbecsülésünket, mert nem lehetünk elég vonzók, elfogadhatók egy olyan társadalomban, amely a karcsúságért, sikerességért rajong. Akarva, akaratlanul nyúlunk a csoki után, hogy enyhítsük elfojtott vágyainkat.
  • A kávézással is kialakulhat egyfajta függőség, hiszen sokunknak jelent egyet a kávé illata, íze a melegséggel, békével, nyugalommal, otthonnal, családdal, melyek mind a biztonságunk érzését erősítik.„A barna szín úgy hat, mint a csokoládé: boldogságérzetet nyújt, aztán nem tudunk nélküle élni.”