Lichtenstein végzett egy érdekes kísérletet önmagán. Színes ételektől tartózkodva csak is kizárólag fehér ételeket (tej, fehérliszt, rizs, főtt tojásfehérje) fogyasztott 8 napon keresztül. Az eredmény gyomor és bélhurut megbetegedés, mely pár nap alatt rendeződött, miután újra visszaállt a tarka, természeti színeket tartalmazó élelmiszerek fogyasztására. Az ember a vegyes táplálkozásával a színt is eszi, melynek szerepe nem elhanyagolható. A föld felett fejlődő növényeket a napfény élteti. Az étel a napfény testünkbe jutásának egyik módja. A fény tápanyag mely nélkülözhetetlen az egészséghez.
Egészségünk megőrzése érdekében, érdemes lenne megfogadni Hippokratész 2500 évvel ezelőtti tanácsát: „Az étel legyen orvosságunk, és az orvosság az ételünk.”
A színek és az étel közötti összefüggések megértése olyan lehetőséget ad számunkra, amely segítségével egészségesebben táplálkozhatunk, általa egészségesebbek maradhatunk. Különböző színű ételek fogyasztása segít megőrizni egészségünket. Minden ételnek saját rezgése van. A vörös ételek melegítik, felélénkítik a testet, megerősítik a vért. A sárga ételek serkentik az emésztési folyamatokat, azért jótékonyan segíti a fogyni vágyókat. A zöld színű ételek tisztítják a szervezetet, a zöld klorofill a legnagyszerűbb „fiatalítószer”.
Sok más eddig hallott, olvasott tanács mellett megfontolandó tény az, hogy legyen bármilyen az étkezési szokásunk, a színeket nem hagyhatjuk ki az ételeinkből. Mint ahogy a színek jelen vannak egész életünkben és hatnak is ránk testi, lelki szinten egyaránt.
Vörös szín: Növeli az energiát, megszünteti a letargiát, álmosságot és a fáradtságot. Élénkíti a légzést, kitágítja az ereket, gyorsítja a vérkeringést. Testi szinten hozzá kapcsolódik a menstruációs ciklus, vérkeringés, vérképzés, csontok, izületek gyógyítása. A nők menstruáció ideje alatt több vörös színnel veszi körbe magát, ez természetes válasz a testünk változó hormonegyensúlyára.
Narancs szín: Optimizmust sugall. Csökkenti a depressziót. Gyógyító hatással van az ivarszervekre, vékony- és vastagbélre, lépre, epehólyagra, erősíti az immunrendszert. Kedvezően hat kóros fogyás, étvágytalanság, székrekedés esetén. Fokozza a test öngyógyító erejét és a nemi erőt.
Sárga szín: Élénkít, nevetésre, vidámságra ösztönöz. A stressz, a feszültség és a félelem ellenszere. Testi szinten hat a vegetatív idegrendszerre, vesére, emésztő rendszerre és ezek megbetegedéseire. Székrekedésre ajánlatos, mivel fokozza az anyagcsere működést, ösztönzi a méregtelenítő rendszert. Kiegyensúlyozza az alacsony vérnyomást. Erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása rosszullétet, hányingert okozhat.
Zöld: Nyugtat, csökkenti a fáradtságot, növeli a fizikai állóképességet. Zöld növények a teljes szervezet frissítőszerei. Gyógyító hatással van a szív, vérkeringés, tüdő és csecsemőmirigy betegségeire. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Jól kezelhető ezzel a színnel a szamárköhögés, hörghurut, fekély és szembetegségek.
Kék: Nyugtató, lazító, altató, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó hatású. A tüdő, torok, pajzsmirigy, fül, nyak betegségeinek gyógyítója. Hűtő hatású, azért égésekre, csípésekre jótékonyan hat. Gyerekeknél sárgaságra alkalmazzák. Ficamok, fertőzések, klimaxos zavarok kezelésére, étvágycsökkentés segítésére is alkalmazható.
Királykék: Lelki megnyugvást, ellazulást hoz létre idegi eredetű zavaroknál, lelki kimerültségnél. Segíti a gátlások feldolgozását, csökkenti a bizonytalanság érzést. Gyógyítja az orr, fül, homlok, szem, arcüreg, homloküreg betegségeit, idült gyulladásokat. Enyhíti az asztmát, ekcémát. Horzsolások kezelésénél, segíti új szövetek fejlődését.
Lila: Gondolati megtisztulás és a spirituális tudatosság aktiválásában segít. Unalom ellenszere. Testi szinten felelős a nagyagy energia ellátásáért. Egyensúlyba hozza a két agyféltekét. Fejfájást csökkentő, nyirokkeringést serkentő, nyákoldó hatású. Jó hatású szem problémák kezelésére.
Vörös színű ételek: cseresznye, eper, meggy, piros ribizli, málna, dinnye, paradicsom, piros paprika, retek, alma, cékla.
Narancs sárga színű ételek: sárgarépa, sárgabarack, őszi barack, sütőtök, narancs, tojás.
Sárga színű ételek: citrom, körte, banán, sárgadinnye, ananász, édes kukorica, ringló, barack, paprika, sajt, sáfrány.
Zöld színű ételek: szőlő, kivi, egres, alma, zöld citrom, saláta, káposzta, uborka, zöldpaprika, zöldborsó, zöldbab, zöld lencse, spenót, sóska, rebarbara, petrezselyem, búzafű, padlizsán, avokadó.
Kék színű ételek: szilva, szőlő, áfonya, szeder, mák.
Királykék színű ételek: mák, szőlő, áfonya, szilva, bodza termése.
Lila színű ételek: szőlő, szilva, lila káposzta, lila hagyma, cékla, bodza termése.
Színterápia fogyni vágyóknak. A szín hasznos a fogyás és az egészséges testsúly fenntartásában is. Sárga szín hatására a vegetatív idegrendszer stabilizálódik, megerősödik, felgyorsul a szervezet anyagcsere működése, és beindulnak méregtelenítési folyamatok. Kék szín étvágycsökkentő hatása kedvezően befolyásolja a fogyókúrázók gyakran csillapíthatatlan éhségét. Sárga és a kék szín rezgése többféle módon juthat el a szervezetbe: táplálkozással, ivással, meditációval, ruha, ékszer viselésével, „szín” nézéssel, színes lámpák használatával, színkezelésekkel. A módszerek közül bármelyiket alkalmazva, (akár többet is egyszerre) biztos segítséget kaphatnak a fogyni vágyók. Természetesen ez csak kiegészítője lehet egy diétás kúrának, nem helyettesíti azt.